Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Placido Domingóval lép fel az ífjú tehetség

2023. február 14.

Dávid Roland Mózes a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "Felfedezettjeink" pályázat  különdíjasa volt 2021-ben, és azóta is nagy sikereket ért el, amire mi is nagyon büszkék vagyunk! Ami a legkiemelkedőbb eredménye, hogy a Virtuózok V4+ szuperdöntőjének – ahol Placigo Domingo is értékelte a versenyzőket- a magyar győztes díját nyerte el.  Felkészítő tanárával, mentorával, - Laskay Edittel -  és Rolanddal beszélgettünk

Mikor és hogyan ismerkedtél meg Rolanddal? Azonnal megmutatkozott a kivételes tehetsége számodra?

Edit: 2017 májusában a debreceni zeneiskolában történt az első találkozásom a szülőkkel, nagymamával és Rolival. Az egyik hegedűs kolléganőm kért meg, aki ismerte a családot, hogy hallgassam meg a gyereket. Ott zongorázott nekem először Roli. Akkor még Erdélyben laktak, oda járt iskolába, de már tervezték a Magyarországra való átköltözésüket.
Néhány művet eljátszott, majd tanítani kezdtem. Az pillanatok alatt kiderült, hogy nagyon jó hallása van és azonnal reagál a kért instrukcióimra. Igazán az érzékenysége, a kifejezőkészsége fogott meg a zongorázásában.

Virtuózok című tehetségkutató műsorba egy videóval jelentkeztetek, minden így kezdődött… Mi volt a legnagyobb kihívás számodra a közös munkában, Roland felkészítésében, támogatásában?

Edit: Egy ilyen nagyszabású tehetségkutató versenyre való felkészülés nagyon összetett feladat mind a tanár, mind a növendék számára. Már a zongoraművek kiválasztása a különböző fordulókra is alapos átgondolást igényelt. Például az, hogy legyenek meg a fokozatok a különböző fordulókban és mindig tudjon valami pluszt megmutatni a játékával. Az időbeosztás egy másik nagyon fontos feladatunk volt, hogy úgy készüljünk el a művek kidolgozásával, hogy lehetőleg a versenyen tudja a legjobb előadást nyújtani. Ez rengeteg gyakorlást, szorgalmat és kitartást igényelt. Elengedhetetlen és egyenrangú az előzőekben említett feladatok mellett a pszichés felkészítés is. Nekünk, előadóművészeknek mindig a színpadon kell megmutatnunk a tudásunkat, a tehetségünket. Bírni kell a stresszt, a maximális koncentrálást reflektorfényben is. A Virtuózok TV-s versenyén pedig különösen, hiszen a kamerák állandóan követték szinte minden lépésünket. Tanárként törekedtem arra, hogy lelkileg is fel tudjam készíteni Rolit a sikerek, netán a kudarcok feldolgozására, hiszen egy verseny végkimenetelét nem lehet előre megjósolni. Mindvégig maximálisan mellette álltam, bíztam benne és az utolsó percig bátorítottam. A tanításomban pedig a szakmaiság mellett a humor és a jókedv elengedhetetlen. Ha egy gyerek érzi a tanárán a  szeretetet, a bizalmat és az elkötelezettséget, akkor szárnyalni tud. 

Hamarosan Placido Domingoval is fellép Roland, március 4-ei koncertjén a budapesti MVM Dómban. Erre az eseményre hogyan készültök?

Edit: Először is hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen világhírű művésszel léphet fel egy színpadon Roli. Ez óriási lendületet ad mindkettőnknek a felkészüléshez. Placido Domingo fia írta azt a művet (a Virtuózok főcímdalát), amit zenekarral ad elő Roli a márciusi közös koncerten. Ezt a műsorszámot az édesapa, Placido Domingo vezényli.  A zongora szólamot tökéletesen és kívülről kell tudnunk ahhoz, hogy a karmester különböző tempóira azonnal tudjon reagálni. Folyamatosan hallgatjuk a zenekari szólamokat is, hogy tudjuk a belépéseket, mikor milyen hangszerrel játszunk együtt. Hamarosan megkezdődnek a zenekari összpróbák, amit már nagy lelkesedéssel várunk.

Végül, mit üzennél a mentoroknak, és a tehetséges fiataloknak, és mivel bátorítanád őket, hogy higgyenek a tehetségükben? Rolandnak: Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy ilyen eredményt elérjen egy fiatal tehetség? Mit emelnél ki, amire emlékszel, hogy nagy fordulópont, nehézség, vagy éppen egy meglepő pozitív fordulat volt számodra, az utóbbi pár évet tekintve?


Edit: Engem mindig lelkesít, ha egy tehetséges gyereket taníthatok. Természetesen nagy felelősség és kihívás, de ettől szép a feladat. Látva a gyerekek sikereit, új lendületet ad az újabb kihívásokhoz. Azt gondolom, hogy a befektetett munka előbb vagy utóbb mindig meghozza a gyümölcsét. Ez megtörténhet akár a színpadon, de lehet ez az élet más területein is. Semmit sem lehet elérni könnyen, gyorsan és munka nélkül. Arra bíztatnám a gyerekeket és a tanárokat, hogy legyenek kitartóak, türelmesek és tudjanak minden apró fejlődésnek örülni.

Roli: Fontos, hogy legyenek kitűzött célok és az álmainkat soha ne adjuk fel. Ehhez szükséges a kitartó, rendszeres gyakorlás, az állandó fegyelem, és a koncentráció. Nem egyszerű feladat beiktatni a mindennapi több órás gyakorlást a gimnáziumi tanulás mellett.  
A sikerek és az esetleges kudarcok váltakozhatnak, de egy-egy sikertelen szereplésből is sokat lehet tanulni. Fel kell tudni állni a mélypontról is, ami nem egyszerű feladat. A sikerek természetesen mindig lelkesítenek. Az elmúlt években ilyenek voltak többek között:
Az év zenésze díj, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumba való felvétel, a Nemzetközi Ferenczy György Zongoraverseny első díja, és a legnagyobb siker a Virtuózok Visegrádi Négyek magyarországi győzelme. Ez óriási fordulópont az életemben, hiszen ezzel a díjjal rengeteg szereplési lehetőséget kapok, ami nagymértékben segíti a zenei tanulmányaim fejlődését.