Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kárpát-medencei Tehetségnap, 2019

2019. március 28.

2019. március 23-án immár tizedszer tartotta meg éves díjátadó ünnepségét a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) és a Matehetsz.

Az eseményt Krekuska Róbert, az EMMI osztályvezetője nyitotta meg, aki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár üdvözletét tolmácsolta. A díjazottakat és a meghívott vendégeket köszöntve kijelentette, hogy a jelenlévők a magyar tehetséggondozás egészét, kollektív tudását is képviselik.

Krekuska Róbert beszámolt a Nemzeti Tehetség Program által elért sikerekről és eredményekről: az elmúlt tíz év alatt összesen mintegy 18 milliárd forintot fordított a kormány tehetséggondozásra, mellyel évente 350.000 fiatalt támogatott itthon és határainkon túl. A Nemzeti Tehetség Program meghatározó forrását a személyi jövedelemadó kiemelt 1%-os felajánlása jelenti, az állampolgárok által erre a célra felajánlott összeget a kormány az előző évek gyakorlatához hasonlóan megduplázta.

A Felfedezettjeink ösztöndíj átadása előtt Bajor Péter elmondta, hogy a Nemzeti Tehetség Program feladataira felajánlható kiemelt 1% mellett a Matehetsz részére adott „kis” egyszázalékos felajánlásokat immár hagyományosan az éves pályázatok keretében felfedezett fiataloknak adják ösztöndíj formájában. A Felfedezettjeink pályázat idei nyerteseit Balogh László, a Matehetsz elnöke köszöntötte, s tájékoztatásul elmondta: a tehetséghálózat szervezetei, intézményei idén 118 tanulót és fiatalt ajánlottak a figyelmükbe, közülük két bírálati fordulóban választották ki a győzteseket. A fődíjasok fejenként 150 000 forint, míg a különdíjasok 50 000 forint ösztöndíjban részesülnek.

Hárman kaptak fődíjat: Barabás Lujza 11 éves festőtehetség Budapestről, akinek eddigi eredményeiről, kiállításairól és nemzetközi sikereiről rövid bemutatás is elhangzott a rendezvényen; Debreczeni Dorina 16 éves szolnoki természettudományos érdeklődésű tehetség; Rappay Bence Zsolt 20 éves egyetemista, akinek fő kutatási területe a vízvédelem.

A Felfedezettjeink pályázat fődíjasai és különdíjasai

Különdíjat kaptak Molnár Kendra 12 éves tehetséges asztalitenisz játékos, Grimaldi Giulio Benedek 14 éves zenei tehetség, Bukovsky Dorottya 14 éves sokoldalú művészeti tehetség, Miklós Csenge 18 éves matematikában kiemelkedő diák, Elek Petra 20 éves kiemelkedő énektudású tanuló, Dékány Lea 21 éves, a tánc, a festészet és a természettudományok területein is kiemelkedő eredménnyel bíró egyetemi hallgató, valamint Muhi Kristóf, 23 éves mérnökinformatikus hallgató.

Az ünnepség különleges vendégei Dr. Hardy Ilona jogász, üzletasszony és Csámpai Rozi festőművész voltak, akiket a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a tehetségek érdekében végzett eddigi munkálkodásuk miatt kért fel a Magyar Tehetség Nagykövete cím viselésére. Bár a rendezvényen nem tudott részt venni, de Sárközy Ákos Michelin-csillagos séf is elfogadta az NTT felkérését. Az új tehetség-nagykövetek rövid köszöntőjük keretében a Nemzeti Tehetség Program közös nemzeti ügyének képviselete mellett további, közvetlen segítségüket is felajánlották a résztvevőknek. A díjat kifejező díszes oklevelet és láncot Fuszek Csilla, a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója adta át.

Tehetség Nagyköveteink: Csámpai Rozi, Sárközi Ákos, dr. Hardy Ilona

A Kárpát-medencei Tehetségnap az elmúlt években a Matehetsz tehetséghálózatának éves ünnepévé is vált. Polonkai Mária, a Matehetsz alelnöke beszámolt a Tehetségpontok  akkreditációs minősítéséről. Hangsúlyozta, hogy a hálózati minőségbiztosítást jelentő akkreditációs folyamat szakmai színvonala örvendetesen emelkedett: a szigorúbb szabályok eredményeként idén 193 tehetségpont akkreditációjára került sor, 29 kapott akkreditált, 164 pedig kiválóan akkreditált besorolást.

A Matehetsz tehetségtérképének aktuális felépítéséről Bajor Péter a jelenlévőknek elmondta és vetített képekkel is illusztrálta, hogy a honlap térképes adatbázisába a korábbi adatok mellé már felkerültek a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek valamint pedagógiai szakszolgálatok adatai is, ezzel egyre teljesebb adatbázis áll a szakemberek, családok rendelkezésére.

A Tehetségek Magyarországa kiemelt projektben immár a harmadik tutorálási év indult el 2019 januárjában. A programról, illetve az eddigi tapasztalatokról Baloghné Maklári Mónika, a program egyik tutora számolt be. Elődása egy nagyon találó hajó-szimbólumra épült, amelyben a diákok a hajó utasaiként életre szóló barátságot kötöttek segítőikkel, a tutoraikkal.

Baloghné Maklári Mónika, tutor

Tehetségek Szolgálatáért díjjal a Matehetsz évről-évre ráirányítja a figyelmet azokra a tehetségsegítő kollégákra, akik felelősséggel, kitartó munkával, tevékenyen vesznek részt a tehetségek kibontakoztatásában: az ünnepen életmű- és éves díjak is kiosztásra kerültek.

Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjat kaptak Hrubos Ildikó, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának professor emeritusa, Balázs Géza, az ELTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára, valamint Ormos Pál akadémikus.

Hrubos Ildikó és Ormos Pál átveszik a díjat

A Tehetségek Szolgálatáért éves díjakat Mihályi-Szűcs Ildikó, az Új Nemzeti Kiválóság Program szakmai koordinátora, Hercz Alexandra, a Matehetsz pénzügyi vezetője, valamint Wilhelm József, történelem szakos tanár vehette át.

A Tehetségek Szolgálatáért éves díjazottak Mihályi-Szűcs Ildikó, Hercz Alexandra, Wilhelm József

 

A Kárpát-medencei Tehetségnap a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) szervezésében, az EFOP-3.2.1-15 „Tehetségek Magyarországa Program” kiemelt projekt és az NTP-HTSZ-M-18 „Hazai tehetségfejlesztő szervezetek és közösségek támogatása” pályázati forrásból valósult meg.

 

A táblaátadásokról és a rendezvényről készült fotók az alábbi képgalériában tekinthetők meg.

Fotók: Mayer András