Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

XII. Kárpát-medencei Tehetségnap

2021. május 27.

Rendhagyó módon adták át a Magyar Tehetség Nagykövete címeket, a Tehetségek Szolgálata és a Genius Loci díjakat

 

2021. május 12-én, a vírushelyzetre való tekintettel, online formában tartottuk meg a Kárpát-medencei Tehetségnapot. Örömmel tölt el bennünket, hogy tehetségsegítő munkánkat a nehézségek ellenére és ahhoz alkalmazkodva folytatni tudtuk – bár jelenlegi Tehetségnapunk nem a megszokott forgatókönyv szerint zajlott, s nem találkozhattunk személyesen, mégis, évről-évre megtisztelő számunkra annak a hosszú távú, sok energiát és elköteleződést igénylő folyamatnak a megünneplése, melyet támogatott tehetségeinknek és a velük foglalkozó tehetségsegítő szakembereknek köszönhetünk.

Az eseményt Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta: amikor hosszú hónapokon át az egész világnak a vírushelyzet ad aktuális témát, fokozott elismerés illeti azokat, akik tehetségük mellett kitartásukkal, szorgalmukkal kiemelkedő eredményeket érnek el ebben az időszakban is.

A köszöntőt követően a Kúnné Kocsis Erzsébet vezette Óbudai Árpád Gimnázium „karanténkórusának” előadását hallhattuk, akik egy indián népdal feldolgozását adták elő.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter asszony videóüzenetben közzétett köszöntőjében az egyéni tehetségfejlesztés kiemelt jelentőségét, s a tehetségek egész társadalomra gyakorolt pozitív hatását hangsúlyozta.

 

Idén rekordszámú ifjú felfedezettet díjazott a Matehetsz, erről Dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke számolt be.

A fődíjat elnyert négy fiatalt - Ecsedi Boglárka, Ludányi Levente, Molnár Panka Sára, Szabó Dániel Dénes - megismerhettük kisfilmjeiken, beszámolóikon keresztül, s a további tizenkilenc különdíjas tehetségtől egy frappáns videóüzenet-összeállításból azt is megtudhattuk, milyen jövőképpel rendelkeznek saját életükkel, pályájukkal kapcsolatban:Az ünnepség a Tehetségek Szolgálatáért díjak felvezetésével folytatódott, Szendrő Péter professzor, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alapítója, a kitüntetési bizottság vezetőjének szavaival.
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnökasszonya, a most záródó Tehetségek Magyarországa projekt szakmai vezetője, dr. Polonkai Mária ezt követően méltatta a Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat elnyert dr. Horváth Gyulát és a Tehetségek Szolgálatáért éves díjjal jutalmazott Gruber Lászlót és Szabó Gabriellát, valamint a közösségi kategóriában elismert szervezetekről láthattunk filmet, a Teleki Magyar Házról és a Tompa Mihály Református Gimnáziumról.A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2011 óta évente választ és kér fel tehetségnagyköveteket. A Tanács „A Magyar Tehetség Nagykövete” címet olyan közismert és kiemelkedő munkát végző személyeknek adományozza, akik életükkel, közösségteremtő tevékenységükkel megtestesítik a társadalomért felelős tehetség mintáját, egyben felismerik a tehetségek kibontakoztatásának fontosságát, és vállalják a címmel együtt adományozott, személyre szóló megbízatásukat. A Tanács 2021-ben A Magyar Tehetség Nagykövete címre Havass Miklós matematikust, a Számalk korábbi vezérigazgatóját, Dr. Batta András zenetörténészt, a Magyar Zene Házának ügyvezető igazgatóját és Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszót kérte fel. A megbízatás öt évre szól. A három új tehetségnagykövettel Benkő Vilmos, a nagykövetválasztó tanács elnöke, korábbi tehetségnagykövet beszélgetett méltatásukat követően.


A vállalatokhoz hasonlóan Magyarország Kormányának is járna egy speciális, egyedi Genius Loci Díj - mondta Bajor Péter a Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért díj felvezetéseként. Beszédében emlékeztetett: „Az állami-civil együttműködéssel megvalósuló Nemzeti Tehetség Program tevékenységei ugyanis – a látható természetességük ellenére – nem valamiféle automatizmus szerint történnek. A sok tízezer támogatott gyermek, tanuló, fiatal körül, az elért eredmények mögött folyamatos, elkötelezett, kölcsönös segítő támogatások, összefogások húzódnak. A Matehetsz tavaly a Magyar Kormány stratégiai partnere lett: ennek az együttműködési dokumentumnak az aláírására a Matehetsz Tehetségházának átadásakor került sor." 


A tehetségek támogatását a vállalatok részéről három kategóriában ismeri el a Matehetsz. Az idei év díjazottjait Drevenka Edit, az AEGON Magyarország Zrt. PR-igazgatója, bíráló bizottsági tagunk méltatta, és kérdezte a cégvezetőket tehetségsegítő tevékenységeikről. 

Az idei évi Genius Loci díjat elnyert vállalatok, kategóriánként:
- Nemzeti kategória: Egis Zrt., Esterházy Magyarország Alapítvány, Tigra Kft.
- Regionális kategória: Howmet-Köfém Kft.
- Helyi kategória: Gyulai Közmű  Nonprofit Kft. 

Az elmúlt tíz évben kialakított, nemzetközi elismerést is kiváltó Kárpát-medencei Matehetsz-tehetséghálózat mára több mint 1400 csomópontot (intézményi, szervezeti tehetségpontot) számlál. A tavaly őszi időszakban a tehetséghálózatunk minőségbiztosítását jelentő akkreditációban 150 intézmény vett részt.
Az akkreditáció eredményeként kapott elismerő oklevelüket a vírushelyzetből adódóan postai úton küldtük ki minden érintettnek.
Hagyományos rendezvényeinken számos készségfejlesztő és logikai játékkal, a tehetséggondozással kapcsolatos könyvekkel ajándékozzuk meg  a résztvevőket, tehetségpontokat, fellépőket. Az idei, online rendezvényhez kapcsolódva tíz Tehetségpontot sorsoltunk ki az akkreditációban résztvevő intézmények közül, s további ötöt az eltelt két évben a hálózatunkhoz csatlakozó, frissen regisztrált intézmények, szervezetek köréből. Számukra postai úton – intézményre szabott összeállításban, egyenként minimum 50 ezer forint értékben – ajándékcsomagot küldtünk.

A kisorsolt akkreditált Tehetségpontok:
- Kisalföldi ASZC Herman Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
- Dunaharaszti Merlin Ház Tehetségpont
- Debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium
- Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Keszthelyi Kiscápák Sport Egyesület
- Budapesti Napraforgó Egyesített Óvoda Mesepalota Tagóvoda Tehetségpont
- Szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium
- Sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Tehetségpont
- Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium
- Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Frissen regisztrált Tehetségpontok:
- Kecskeméti Való-Színű Kulturális- és Ifjúsági Egyesület
- Soproni Széchenyi István Gimnázium
- Csongrádi Grotta Alapfokú Művészeti Iskola
- Megyaszói Mackó Kuckó Bölcsőde és Napköziotthonos Óvoda
- Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola.

A rendhagyó formájú Kárpát-medencei Tehetségnapot Bajor Péter ügyvezető elnök zárszava keretezte:
"A szokatlan, sokszor nyomasztó, félelmekkel, szorongással teli járványidőszakot a reményeink szerint hamarosan lezárhatjuk. Bízzunk benne, hogy a veszteségeink, gyászaink ellenére mégis értékesebb emberként leszünk túl ezen a krízisen. Remélem, hogy a sokféle negatív indulat mellett kaphattunk emberi, örömteli tapasztalatokat is, amik által bölcsebbekké, empatikusabbá, jobbá váltunk. A világunk, a bennünket körülvevő természet igazságtalan, de ez csak az egyik emberi tapasztalatunk a sok közül. Az életünknek az értelme egészen más…"


Az ünnep teljes felvétele az alábbi videón tekinthető meg:

XII. Kárpát-medencei tehetségnap