Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Bényei Éva Bernadett

17 éves
50 tehetséges fiatal
biológia

„Nagyon szeretek gondolkodni, egy problémán törni a fejem és nagyon szeretem azt az érzést, amikor rájövök a megoldásra. De a kutatás legizgalmasabb része ott kezdődik, amikor valami nem működik. Ezektől a helyzetektől nem megijedni kell, hanem rájönni a hibáinkra, mert azokból megtanuljuk, hogyan kell a dolgokat valójában működtetni” – mondja egy filozófus bölcsességével. Jelenleg a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tizenegyedikes tanulója.

Önálló kutatásainak sorát iskolatársaival együtt konyhai kísérletekkel kezdte, a következőket pedig már a Debreceni Egyetem kutatólaborjában végezte. Az édességek pozitív és negatív tulajdonságait feltérképező kutatásának eredményeivel egészen Hollandiáig jutott, ahol az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján angol nyelven adta elő eredményeit széles plénum előtt. Jelenleg egy molekuláris biológiával kapcsolatos projekten dolgozik: világító baktériumokat modellez.

Sok időt tölt laborban, de korántsem annyit, mint amennyit szeretne. Mindemellett mosolygós bakfis, szeret röplabdázni, barátaival lenni, szereti a történelmet és az irodalmat is, de a kutatás, a természettudományban rejlő lehetőségek mindennél jobban lekötik. „Nekem ez a hobbim, önmagamért csinálom, nem kényszerűségből.

17 éves. Kezdetben a fizika- és matematikaversenyeken mérettette meg magát. 2012-ben Kutató Diákok Országos Szövetsége által meghirdetett V. Tudományos Poszterversenyen biokémia-biológia szekcióban országos 1. helyezést ért el. Az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján Hollandiában 2. helyezett az ökológia szekcióban.

Azt mondja, egyáltalán nem lóg ki a sorból amiatt, hogy kortársaira nem jellemző módon a kémia az egyik kedvenc tantárgya, sőt inkább azt tapasztalja, hogy sikereivel hatással lehet rájuk. „Tavaly, miután hazajöttem Hollandiából, többen megkérdezték, hogy lehet egy ilyen projektet elkezdeni. Nagyon jó érzés volt, hogy inspiráltam őket” – meséli. Ezt végül a szüleim és a barátaim is megértették, mindenben támogatnak, és ez nagyon jó érzés. Bár érthető volt az aggodalmuk, hiszen aki komolyan elkezd kutatással foglalkozni, és szereti is, az legszívesebben mindig ezt csinálná. Nyilván ezt nem lehet. Néha kicsit ki kell kapcsolni, át kell váltani. Jót szokott tenni például az, ha ilyenkor a kötelező olvasmányokat olvasom - ki tudja, talán éppen akkor jut eszembe a megoldás.”

A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programjától elsősorban azt várja, hogy szélesítse a látásmódját. „A mentoromtól mindenképpen fogok tudni újat tanulni, akár azt, hogy hogyan kell tálalni a dolgokat, vagy azt, hogyan kell szakszerűen nyilatkozni, arról nem is beszélve, hogy emberileg mennyit fejlődhetek és gazdagodhatok majd.”

Mentor: Horváth Magyary Nóra
„Csillogó szem, telimosoly arc, mindenre nyitott, érdeklődő tekintet, szikrázó és sziporkázó értelem. Ez a fiatalság. Ez Évi, aki majd csak jövőre érettségizik(!). A K&H Bankban az osztályomon dolgozó kollégák már sokszor hallhatták nevét tőlem, mint követendő példát.”