Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Barkász Sándor

Genius Loci díj, regionális kategória

Barkász Sándor a Körös-vidéki Tehetségsegítő Tanács területi hatókörének egyedülállóan kiemelkedő tehetségsegítő vállalkozója, aki nem csak anyagilag támogatja a tehetségsegítést, hanem maga is folyamatosan részt vesz saját ötlete alapján kidolgozott tehetségazonosító- és gondozó programja megvalósításában.

2011-ben hozta létre és azóta is működteti a Dél-Alföldi Talentum Akadémiát (DELTA), melynek célja hogy felkutassa és kinevelje a régió vezetői képességekkel rendelkező fiataljait, akik az Akadémián elsajátított tudás és született adottságaik révén várhatóan képesek lesznek majd munkahelyeket teremteni és fenntartani, ezzel jelentősen hozzájárulva a régió fejlődéséhez.

A három évfolyamos, ingyenes fejlesztő program részeként az elméleti oktatás mellett a fiataloknak lehetőségük nyílik gyakornoki tapasztalatszerzésre is, szakterületüknek megfelelő szervezeteknél. A vállalkozó 2011 óta több mint 600 tehetség számára biztosította az ingyenes képzést a felsőfokú oktatási rendszerrel párhuzamosan.

Barkász Sándor véleménye szerint „az ember életében az utódlás az egyik legfontosabb kérdés, nálam a négy fiam miatt talán erősebben jelentkezik ez az automatizmus, de hívhatjuk ösztönnek is. És itt jön a nevelés, a mintaadás nehéz kérdése: kire mekkora terhet tegyünk? Hogyan tudjuk a fiataljaink „vállát” folyamatosan terhelni úgy, hogy ne legyen számukra túl sok és kevés sem? Ezt gondolom én tudatos nevelésnek, ami nekem a tehetséggondozás szinonimája.”

Barkász Sándort, a Dél-alföldi Talentum Akadémia alapítóját, a BékésDrén Kft. tulajdonosát a Körös-vidéki Tehetségsegítő Tanács jelölte a Genius Loci Díjra, regionális kategóriában.

A Körös-vidéki Tehetségsegítő Tanács határokon átnyúlóan fogja össze a tehetségsegítést, harmonizálja a társadalmi és gazdasági erőforrásokat a régióban. Tagjai főként a 6-14 éves korosztály körében végeznek tehetségsegítő munkát. Jó gyakorlatok átadásának koordinálása, országos, regionális és helyi szakmai programok kihirdetése, a tehetségnevelésben érintett szervezetek, szereplők összekapcsolása jelenti munkájuk alapját.