Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft.

Genius Loci díj, regionális kategória, különdíj

A START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. 1990-ben alakult meg a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egyesülete kezdeményezésére. Ma közel 2200 főt foglalkoztat, akiknek túlnyomó többsége kisebb-nagyobb mértékben megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő ember. Multinacionális vállalatoknak szállít fogyasztási cikkeket. Külföldi megrendelői részére elsősorban ruhát, cipőt, könyvet gyárt, míg éttermeiben naponta 8000 adag ételt szolgálnak fel.

A Kft. 1990-es alapítása óta támogatja a Debreceni Egyetem képzési tevékenységét, elsősorban a szociális szakokon tanuló hallgatók számára nyújt terepgyakorlati lehetőséget nemcsak az alapszakosok, hanem egyes mesterszakos hallgatók számára is. A Kft-ben képzett tereptanárok segítik a hallgatók munkáját, nagyrészük a kar korábbi hallgatója volt. A Kft. hozzájárul a hallgatók tudományos munkájához is, lehetőséget biztosít tematikus felmérések, kutatások lebonyolítására, TDK-pályamunkák, szakdolgozatok elkészítésére oly módon is, hogy a Kft. szakemberei nemcsak opponensként, hanem témavezetőként is tudják irányítani a hallgatók munkáját.

Balogh Zoltán, a Kft. vezérigazgatója a kar címzetes főiskolai docense, oktatója, gyakorlatvezetője, hallgatói pályamunkák, szakdolgozatok témavezetője, bírálója, aki rendszeresen részt vesz a záróvizsgák bizottságainak munkájában is. Több évtizedes szakmai tevékenységéért Balogh Zoltán 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért díjában részesült.

A Vállalat vezetése megalapította a Start Student Alapítványt, mely több mint egy évtizeden keresztül támogatta a hallgatók által szervezett programokat, öntevékeny közösségeket.

A START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft.-t a Debreceni Egyetem Tehetségtanácsa jelölte a Genius Loci Díjra, regionális kategóriában.