Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Lőrincz Márton Ákos

Lőrincz Márton Ákos
50 tehetséges fiatal
orvostudomány, immunológia

Lőrincz Márton Ákos számára az orvosi hivatás mindig pozitív példa volt, hiszen nemcsak a szülei, hanem az egyik nagyapja is ezt a pályát választotta. „Újra és újra rácsodálkozom az életre, arra, hogy mennyire ügyesek a kórokozók és mi mindenre képes a szervezetünk, hogy felvegye a harcot velük. Ha még jobban megismernénk testünk működését, rengeteg nehézségtől megszabadulnánk. Ugyanakkor minden egyes kérdés, amire megtaláljuk a választ, tíz újabb kérdést vet fel” – mondja a jelenleg doktorijával foglalatoskodó kutatóorvos, aki német hallgatóknak tanít élettant alma materében, a Semmelweis Egyetemen, fennmaradó idejében pedig a karrierépítésben elakadt hallgatóknak ad tanácsot.

„Ezen a pályán is nagyon fontos a tudatosság, a tervezés, a karrier-tanácsadás pedig teljesen hiányzott a magyar orvosképzésből” – meséli. Egyetemi éveiben társaival ő szervezte meg azt az irodát, ahol a diákok megismerkedhetnek a karrierfejlesztéssel, pszichológushoz fordulhatnak, vagy éppen pályaszocializáció és autogén tréning révén igazodhatnak el saját szakmájuk útvesztőiben. Lőrincz Márton Ákos két állandó kiadvány főszerkesztőjeként is segíti a hallgatók pályakezdését, a külföldre vágyókat vagy az onnan hazatérőket. Egyéves heidelbergi ösztöndíja és egy 12 hónapos karrier-tanácsadó kurzus során a saját bőrén tanulta meg, mire érdemes odafigyelni.

Egyébként ő az egyik atyja a Sotepediának, annak a Wikipedia alapú hallgatói tudásbázisnak, amelyet vizsgaidőszakban immár naponta több mint tízezer látogató használ. „Egy megvalósított ötlettel önfenntartó rendszert hoztunk létre. Két éve hozzá sem nyúltunk a tartalomhoz, a diákok tartják karban, javítják a hibákat, hiszen nem érdekük, hogy ostobaságokat tanuljanak meg” – meséli.

Karriertanácsadó rendszert szervezett diáktársainak. Rajong az immunológiáért, de kutatóorvosként pontosan tudja: a gazdasági szemlélet és a gyógyító medicina nélkül tudása legfeljebb a szakirodalmat gazdagíthatja – márpedig ez kevés.

Most éppen azon dolgozik munkacsoportjában, hogy egy immunológiai ötletet diagnosztikai eljárássá alakítva eljussanak a szabadalmaztatásig. Az antibakteriális hatást kimutató módszer nagy érzékenységű és jóval gyorsabb, mint a gyakorlatban eddig elérhető eljárások. Ahhoz viszont sok időre és fejlesztésre van szükség, hogy ez a gyógyításban is hasznos eljárássá fejlődjön.

Lőrincz Márton Ákos egyébként is szeretne közreműködni a kutató- és a gyakorló orvosok tudásának piacképes ötvözésében. „Látom magam körül a tehetséges fiatalokat, akikkel össze lehet fogni. Én nem a legjobb akarok lenni, hanem meg szeretném találni egy-egy szakterület legjobbjait, akikkel összefogva működőképes, klinikailag és iparilag is hasznos gyógyító eljárásokat fejleszthetünk. Le kell szállnunk az elefántcsonttoronyból és megérkezni a mindennapokhoz. Annál is inkább, hiszen az innovációt az Európai Unió is kiemelten támogatja majd a következő években” – állítja. Szerinte a Magyarországon meglévő elméleti tudás továbbra is világszínvonalú, de gazdasági szemlélettel, új üzleti modellek bevezetésével kell ötvözni.

Mentor: Beke Zsuzsa
Nem tudhatjuk, hogy hány tudományos felfedezés, világot megváltoztató innováció nem jött létre azért, mert egy tehetség nem kapott bátorítást, vagy épp lehetőséget a megfelelő időben. Mentorként ezek megteremtésében tehetjük a legtöbbet.