Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Dancsó János

A Tehetségek Szolgálatáért éves díj - 2018.
asztalosmester

Dancsó János családapa, férj és asztalosmester, és nem is akármilyen. Olyan kétkezi alkotó ember, aki a munkája által a környezete számára láthatóvá és őszintén nyilvánvalóvá teszi, hogy milyen értékeket képvisel. Minden munkája, amit asztalosmesterként készít és alkot kiemelkedő és maradandó érték, lenyomat a jelenlegi és a jövő nemzedéke számára. Mi több ezt a mesterségbeli tudását évtizedek óta szűnni nem akaró kitartással és a hozzá méltó energiával adja át az asztalos szakma iránt érdeklődő tehetséges fiatalok számára is.

Dancsó János, a maconkai asztalosmester, mert így vált ismerté, a több mint negyven éves szakmai munkája során munkáival sok helyen hagyta ott névjegyét. Csak néhány a munkái közül: a Szépművészeti Múzeum tölgyfakapuja, az egri Servita templom karzata, a hollókői „Mívesház” cseresznyefa bútorai, a sziráki palóc-kapu, vagy a Shöpf Mérei kórház szecessziós cseresznyefa kapuja, de még hosszan sorolható lenne. Mindegyik nagy műgonddal készített önálló alkotás, ami túlmutat az egyszerű mesterségbeli tudáson, művészeti érzékre is utal.

Dancsó mesternél ugyanígy hosszan sorolhatók azok az eredmények, amelyeket a fiatal tehetségek felkarolásában, képzésében, mesterségbeli tudásuk, tehetségük fejlesztésében ért el. Pályafutása során mintegy 300 tehetséges tanulónak nyújtott támogatást nagyrészt saját macinkai műhelyében az asztalos szakma mesterfokú elsajátításához. Ennek eredményeként több mint évtizedes múltra tekint vissza, hogy tanítványai ott vannak a hazai Szakma Sztár fesztivál és a nemzetközi Euro és World Skill versenyek helyezettjei között.

Dancsó mesternek a tehetségek támogatása és fejlesztése szerves része az életének. Ezt jól fémjelzi, hogy 2010-ben Maconkán megalapította az Asztalos és faipari Tehetségpontot, majd az aktivitását kiterjesztette Kézdivásárhelyre is.

Saját asztalos tevékenysége mellett elkötelezett híve a más mesterségbeli tehetségek felkarolásának, támogatásának is. Így évek óta nagy odaadással vesz részt a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Magyar Tehetség Nagykövet kiválasztó és felkérő munkában.

Dancsó János asztalosmester az eddigi, több évtizedes önzetlen és eredményes tehetségsegítő munkájával kiérdemelte, hogy ezért méltó életmű-elismerésben részesüljön.