Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Hóbor Eszter

27 éves
50 tehetséges fiatal
építészet

A La femme 50 fiatal tehetség programra úgy tekint Hóbor Eszter, mint kiváló lehetőségre. „Leendő mentorom fantasztikus ember. Nyilván segít majd körvonalazni, hogyan lássam magamat néhány év múlva” – mondja. Lehetősége most is sok van. Építészmérnökként 2010 óta dolgozik az Art1st Design stúdióban, ahol nagyon jól érzi magát.

Mellette az építészmérnöki karon meghívott óraadóként angol és magyar nyelven oktat különféle tárgyakat. Ha az utóbbit komolyan szeretné folytatni, tudományos fokozatot kell majd szereznie. Nem lesz nehéz dolga: tanulmányait végig kitűnő eredménnyel végezte az egyetemen. Mindemellett számos díjat nyert, előadásokat tartott, publikált, és építészeti terveivel több kiállításon is részt vett.

Építész létükre vőlegényével együtt egy képzőművészeti pályázaton, a híressé vált magyar találmány, a gömböc kifestésén is indultak. Kettőjük nevéhez a tíz legjobb munka közül kettő fűződik. A munkákat kiállították a Műcsarnokban majd a Művészetek Palotájában és a Magyar Nemzeti Múzeumban, aztán Kínában, a sanghaji MOCA Kortárs Művészeti Múzeum látogatói is megcsodálhatták.

Eszti középiskolásként Németországban és Dániában, egyetemistaként Japánban és Amerikában volt cserediák. Egyetemistaként két alkalommal tervező gyakornokként dolgozott a nálunk főként a Dózsa György úti ING-székház tervezéséről ismert, világhírű holland Erik van Egeraat budapesti építészirodájában, két hónapig pedig egy brazíliai tervezőirodában.

1986. február 25-én született Zalaegerszegen, ott végezte általános és középiskolai tanulmányait is. Két lánytestvére van. 2010-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építészmérnöki Karának tervezői szakirányán. Budapesten lakik.

Fél évet áthallgatott a valenciai műszaki egyetemen, ahol művészettörténetet, várostervezést és aktrajzot is tanult. „Amit egy épületről, belsőépítészeti tervről gondolok, azt először leskiccelem kézzel, sohasem a számítógépen rajzolom meg. A tervek papíron születnek, csiszolódnak – a gép számomra csupán a feldolgozás eszköze”– mondja.

Szakmai példaképének a német származású amerikai építészt, Mies van der Rohét tekinti. Építészeti hitvallásának az egyszerűség, az egyenes vonalak, a tiszta szerkezeti rendszerek alkalmazását, a maximalizmusra való törekvést tartja.

Mentor: Bugár Csaba
„Eszter tehetséges, sokoldalú és színes egyéniség. Megkapó számomra, hogy fiatal kora ellenére nem tudja elképzelni az életét verseny és kihívások nélkül, hiszen egy építőiroda tagjaként – a mai recessziós építőipari világban - minden nap ezt jelenti számára.”

 

Adatlap: