Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Molnár Péter

26 éves
50 tehetséges fiatal
szakács

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy ilyen nagyszerű csapatba, mint az 50 fiatal tehetség, egy szakács is beférhet” – kezdi beszélgetésünket. Nótár László főszakács indította el a pályán. „A séf úr azt mondta, hogy nem tud megtanítani főzni. Arra tud megtanítani, hogyan tanuljak meg majd főzni” – emlékszik mesterére.

1987. július 21-én született Siófokon, ugyanott lakik a szüleinél. A Kodolányi János Főiskolán turizmus-vendéglátást hallgatott. Kedvese egy pécsi hotel recepciósa.

Nótár László az erfurti szakács- és cukrászolimpián ezüstérmet szerzett 2004-ben a csapatával, amelyet a tehetséges szakácstanonc is elkísérhetett. Négy évvel később Molnár Péter diplomahelyezést ért el a Budapesti Gazdasági Főiskola regionális csapatának tagjaként. A 2010-es év szakmai szempontból fantasztikusan kezdődött, és úgy is ért véget. A sok örömbe azonban egy kis üröm vegyült. A kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai versenye, a Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjét Kostyál Gábor nyerte meg segítő szakácsával, Péterrel közösen, és együtt indultak volna júniusban a nemzetközi selejtezőre, de Pétert diszkvalifikálták. A döntő a következő januárban volt, de ő közben 23 éves lett, ezért „túlkorosként” nem lehetett segítő szakács. Aztán Luxemburgban a szakács világolimpián a nemzeti válogatottal ezüstérmet szerzett. A szakácsok között megnyerte az EuroSkills magyarországi válogatóját, így decemberben elindulhatott a lisszaboni versenyen. Ez különböző szakmák Európa-bajnoksága a 25 évesnél fiatalabbak számára. Molnár Péter Kiválóság Díjat kapott. Ezért a Sándor Palotában őt is fogadta a köztársasági elnök. A középkori céhlegényekhez hasonlóan sokat vándorolt, hogy minél többet tanuljon. Néhány hely után az első nagyobb falat a balatonszemesi Kistücsök étterem volt. Következett a siófoki Mala Garden, aztán a Chateau Visz. Utóbbi konyháján külföldi séffel is dolgozott, akitől főként új szakmai technológiákat tanult. Május óta a székesfehérvári 67 étteremben szakács a Michelin csillagos Costes csapatából érkezett Tivadar György séf mellett. Tőle a látásmódot sajátította el: „az agyamba vésődött például, hogy a 20 másodperces forrázás mindig annyi, nem 18 vagy 25”.

„Remélem, mentorom segíteni tud abban, hogy a legnevesebb éttermek egyikében sajátíthassam el a szakma számomra még ismeretlen fortélyait” – mondja Molnár Péter. A további fejlődés egyik hatásos módja szerinte a sztázsolás lenne, vagyis fizetés nélkül, kizárólag tapasztalatszerzés céljából dolgozni egy konyhán. Az lenne szép, ha erre a két Michelin csillagos étterem egyikében vagy az ugyancsak legendás hírű Fausto’s-ban kerülhetne sor.

Mentor: Meskál Tibor
"Azoknak a híres szakembereknek köszönhetem pályafutásom, akik mint fiatalembert felkaroltak,és figyelték, egyengették utamat, miközben a legmagasabb szintű tudást sajátíthattam el tőlük.Úgy érzem ezt az„útravalót” át kell adnom."

 

Adatlap: