Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Plaszkó Noel László

17 éves
50 tehetséges fiatal
fizika, matematika, kémia

A világvégén, Abaújszántón van az általános iskola mellett egy alapfokú művészetoktatási intézmény. Plaszkó Noel szerencséjére, mert akadt, aki felfigyelt a zenei tehetségére. Nyolcadik éve jár oda, zongora szakra… De nemcsak ebben tűnt ki, tanulmányait is kitűnővel végezte, mind a matematika, mind a fizika magával ragadta. És újabb szerencse: a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban is felkarolták a különleges tudású és szorgalmú fiatalembert.

Plaszkó Noel László 1996. Abaújszántó 
 
Egyszülős családban nevelkedett, amit megtanult, leginkább magának köszönheti. A lehetőség korlátlan benne: lehetett volna zongorista, de ő a matematikát-fizikát választotta. Számos tanulmányi versenyen eredménye, igaz, zenei tehetségkutató versenyen is. Mégis a számok szerelmese. Egyedül a fotózás a hobbija, ám azt is professzionálisan műveli. Semmit nem csinál félvállról.

Egyszülős családban nevelkedett, amit megtanult, leginkább magának köszönheti. Plaszkó Noelben a lehetőségek bősége tombol! Próbajátékra hívták néhány éve a Zeneakadémiára, miután egy tehetségkutató versenyen első lett. Ám a kora miatt már éppen lemaradt a fiatal tehetségek osztályáról. A zeneművészeti szakközépben viszont tanulhatott volna: „Azt mondták, válasszak, matematika vagy zongora. Ha minden mást feladok, zongoristát csinálnak belőlem.”

A reáltudományokat választotta. A súlyos döntést egyedül hozta meg. „Nekem egy matekfeladatot megoldani élmény. Olyan, mint a színházban a darab végén a katarzis” – mondja kisfiús mosollyal. De felmérte azt is, hogy a reáliák, a matematika, a fizika, a kémia terepén több választás és érvényesülési lehetőség marad nyitva előtte. Most minimum az ELTE-re szeretne eljutni. Hogy pontosan mivel foglalkozna, az még teljesen nyitott: érdekli a kvantumfizika vagy az alacsony hőmérséklet fizikája, a szupravezetők világa… Ha van szabadideje, ilyen problémákkal foglalkozik.

„A természettudományos tantárgyakat tartom, hogy úgy mondjam, életem szerelmének. Örömmel és csodálattal tölt el a gondolkodás lehetőségének világa. Már óvodás korom óta a számok bűvöletében élek és hódolójuk vagyok.” Ettől az évtől az Erdős Pál Tehetséggondozó Matematika Iskola diákja is. A La femme 50 tehetséges fiatal mentorprogramjában mindehhez remél támogatást és ösztönzést: azt, hogy mentora segíteni fog összerendezni kibomló tehetségéVagy fényképez. Amikor ötödikes volt, a család megvette az első digitális fényképezőgépét, ő pedig beleszeretett. Hetedikes korában megnyerte az Év Diákfotósa versenyt, majd egy évre rá az Európai Fotóversenyen második díjas lett 90 ezer induló közül. Később a Sony nemzetközi versenyén a Panoráma kategóriában a legjobb tíz között volt.

 

Díjak, elismerések:

Matematika:
Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny /2011-2012/: megyei 1. hely országos 24. hely

Fizika:
Öveges József Fizikaverseny /2011-2012/: iskolai forduló 1. hely megyei forduló 1. hely országos forduló
Jedlik Ányos Fizikaverseny /2011-2012/: regionális döntő 1. hely, országos döntő 3. hely

Kémia:
Hevesy György Kémiaverseny /2009-2010/: kistérségi 1. hely megyei 1. hely országos különdíjas

Mentor: Dr. Hardy Ilona
"Gazdag programtervet állítottam össze számára a következő hónapokra,őszintén hiszem, kapcsolatunk elmélyül, és Noel bizalommal fordulhat hozzám a következő években is."