Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Ugrin Dániel

15 éves - Debrecen
Felfedezettjeink, 2011.
robotika, programozás

Ugrin Dániel 2010. szeptemberében kezdte meg a tanulmányait a Tóth Árpád Gimnáziumban, reál-műszaki tagozatos osztályban. A Lego robot programozási szakkörben kiderült, hogy már programozott robotot, méghozzá egy saját készítésűt.

Elmondása szerint már a 6. és a 7. osztályban is nagyon érdekelte a fizika és az elektronika. Különböző eszközöket kezdett építeni: lámpákat, tápegységeket. Egyszer az interneten rábukkant az AVR mikrokontrollerre. Nagyon megtetszett neki, hogy ezzel az áramköri elemmel, sokkal egyszerűbben lehet elektronikus kapcsolásokat megvalósítani. Ezt követően AVR-rel épített például tapskapcsolót, zenelejátszót.

A „Magyarok a Marson” nevű verseny felhívását olvasva egy éve kezdett el egy marsjáró robotot készíteni, jórészt otthon talált alapanyagokból, mint például fotelláb, CD-meghajtó alkatrész, játék autókerék. A robot fő feladata a felderítés.

Dániel nagyon ügyes, kreatív, önálló diák, aki az internet segítségével olyan ismeretekre tett szert, amit a villamosmérnök hallgatók is csak felsőbb években tanulnak.

Daniról találmánya kapcsán a Blikk újság is cikkezett. „Négy kerekét egy-egy elektromos motor hajtja, ultrahangos szenzora segítségével kikerüli az akadályokat, kamerájának képe a számítógépen is látható, sot éjszaka is 10 méterig lát” – ismertette műve előnyeit. Majd hozzátette „Az álmom, hogy egyszer egy igazi Marsjárót is építhessek, ami valóban eljuthat majd a vörös bolygóra.”

Adatlap: 
Kapcsolódó intézmény, szervezet: