Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A díjról - Sólyom László által adományozott ösztöndíj

Mi köthet össze egy ifjú nyelvészt, építészt, erdélyi szobrászt, budapesti matematikust, felvidéki geográfust? A ma már népszerű nevén Sólyom-ösztöndíjnak nevezett Tehetség-ösztöndíj (hivatalos nevén Sólyom László által adományozott ösztöndíj), amelynek segítségével immár harmadik éve képezhetik tovább magukat ifjú tehetségeink külföldön, hogy hazatérve itthon kamatoztassák tovább tudásukat.
 
Sólyom László volt köztársasági elnök, a Magyar Géniusz Program Tehetségnagykövete 2011-ben alapított Tehetség-ösztöndíjat kimagasló képességű és teljesítményű határon túli és hazai fiatalok külföldi továbbképzésének, tehetségük kibontakoztatásának támogatására a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 2000. évi XXXIX. törvény 27.§-ának (3) és (4) bekezdése alapján, a volt köztársasági elnökök számára biztosított pénzügyi keret terhére.
 
Az ösztöndíjat minden évben négy-négy fiatal kaphatja meg, akik egy éven át nagy összegű, havi 2000 eurós (mintegy 600.000 forintos) támogatásban részesülnek.
 
Az ösztöndíjat Sólyom László volt köztársasági elnök, Tehetségnagykövet gimnáziumi éveik végén lévő, vagy egyetemi tanulmányaikat folytató – pályázat vagy ajánlás útján kijelölt és végül elnök úr által kiválasztott – diákoknak ajánlja föl külföldi képzésre. A jelöltnek a külhoni tanulmányra részletes munkatervet kell készítenie, és a tanulmányútnak megfelelő nyelvből magas fokú ismeretekkel kell rendelkeznie.
 
Sólyom László a hazai és határon túli tehetségsegítő szervezetektől, valamint saját ismeretségi köréből főként kutatóktól, tehetségsegítő szakemberektől, professzoroktól és tanároktól kér javaslatokat olyan fiatalok személyére, akik már eddigi eredményeikkel is kitűntek társaik közül, s fejlődésüket továbbsegítené, ha ösztöndíjjal külföldön tanulhatnának. Az ösztöndíjat tehát nem nyílt pályázat útján lehet elnyerni, a tehetségsegítők ajánlása a döntő tényező, akik motivációs levél és a tervezett kutatói program alapján jelölik ki a támogatásra javasolt tehetséges és már eredményeket elért fiatalt. A legesélyesebb jelöltekről Sólyom László tájékozódik, és személyes benyomásai alapján hoz döntést.
 
A Sólyom László volt köztársasági elnök által alapított Tehetség-ösztöndíjat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége kezeli.
 
Az ösztöndíj alapításának évében, 2011-ben a csíkszeredai Bálint Boróka, a budapesti Gilyén András, a sepsiszentgyörgyi Kerezsi Nemere és a rimaszombati Farsang István nyerte el az ösztöndíjat.
 
Az ösztöndíj segítségével Bálint Boróka 2012-ben az Egyesült Államokban politikatudományokat tanult, majd 2013-ban a spanyolországi Pompeu Fabra Egyetemen politikai filozófia magiszteri képzésen vett részt Barcelonában. A budapesti Gilyén András 2013-ban Cambridge-ben tanult matematikát és elméleti fizikát. A sepsiszentgyörgyi Kerezsi Nemere szobrász Izlandot utazta körbe, ahol légköri jelenségeket tanulmányozott, de eljutott Berlinbe és az Egyesült Államokba is az ösztöndíjjal, ahol a szobrászat kiterjesztett tere kapcsán képes dokumentációt készített és kiegészítő információkat gyűjtött a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének elméleti képzésére 2012-ben és 2013-ban. A rimaszombati Farsang István 2012-ben a londoni Natural History Museum Ásványtani részlegén nyert továbbképzést.
 
Az ösztöndíjat 2012-ben Szilágyi Artúr geográfus, Holczer Veronika építész, Rabec István nyelvész, 2013-ban Toronyi Péter, Kuslits Béla és Szabó Attila nyerte el.
 
A Tehetség-ösztöndíjasok kutatásairól és az ösztöndíj révén létrejött tanulmányútjairól folyamatosan beszámolunk.